Цялостен бекъп на операционната система на компютър

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Кога за последно се наложи да преинсталирате Windows-a на компютъра Ви и колко време отне това? А знаете ли, че има и по-бърз начин? В следващите редове ще ви разкажем как да превърнете дните в минути.

Човек, колкото и добре да живее, идва моментът, в който се налага да настрои нова Windows операционната система на компютъра. Дали ще се радвате на нова машина, или старата има нужда от преинсталация – резултатът в повечето случаи е часове труд в нови настройки и прехвърляне на ценната информация. Системен срив – хардуерен или софтуерен, смяна на компютъра и вируси са най-честите причини за преинсталация на една машина. 

За да продължите работата си със същата производителност, както преди е нужно да направите множество настройки и инсталирате отново всички програми. Особено времеемка може да бъде настройката на имейл клиентите, преки пътища… а дали си пазите всички закупени лицензни ключове, така че да ги откриете бързо? 

Някои хора имат много по-голяма зависимост от техниката – като тези на директорски позиции в компаниите например и за тях скоростта за възстановяването на системата е още по-важна.

Как да избегнем целият този труд повторно и всичко да стане бързо, лесно и надеждно?

Едва ли ще ви изненада, че решенето е да имате бекъп. Но не само такъв, който е за критичната информация, а на целия системен дял или диск. Затова ви представяме няколко инструмента за бекъп на потребителски Windows работни машини:

 

1. Windows image backup/Backup and restore (Windows 7)

Води началото си от Windows Vista и ни дава възможност да създадем системен образ на операционната система (имидж) на компютъра на външен харддиск или на споделена директория в мрежата. Може да бъде настроен да прави бекъп само на отделен дял от машината или дори папка, също така може да бъде настроен да прави бекъпа регулярно. 

Предимствата са му, че е безплатен и е вграден в операционната система. Недостатък – въпреки че е наличен в последните версии на Windows, неведнъж е отказвал да възстанови бекъп, затова препоръчваме да го използвате, само ако нямате друг вариант. 

Backup and Restore Windows 7

2. Acronis Cyber Protect 

Едно от решенията, които Хай Тийм предпочитаме, заради неговата функционалност и надеждност. Това отлично решение за backup на партньорите ни от Acronis позволява съставяне на image на системния дял или на целия диск.

Сред предимствата на приложението са:

  • Поддържа множество платформи – Windows, Linux, Mac, iOS, и т.н.
  • Бекъпите се записват както на локално, така и по избор в облачно пространство.
  • Облачното решение за съхранение позволява надеждна защита от заплахи, като хакерски атаки и природни бедствия.
  • Достъп до данните до ниво файл от облачния портал на Acronis.
  • Възстановяване на както на текущия, така и на различен хардуер от първоначалния. Сменили сте компютъра – може да приложим последния Ви image от стария компютър на новия.
  • Криптиране на данни: използва AES-256 шифроване, което гарантира, че информацията е видима само от лицата, за които е предназначена.
  • Acronis предлага също така антивирусна защита, защита от криптовируси и цялостна киберзащита.
 
За да получите повече информация и ценова оферта за решенията на Acronis, свържете се с Хай Тийм. Ние сме оторизиран партньор за решенията на Acronis.
Acronis Cyber Cloud Backup

3. Backup on NAS

Ако притежавате Network Attached Storage /NAS/ на QNAP или Synology може да използвате техните безплатни инструменти за бекъп. Например Synology Active Backupтова е прекрасен софтуер за бекъп на физически и виртуални машини, поддържа също така и MAC OS, има централизирана конзола за управление и мониторинг, също така поддържа и бекъп на Hypervisior ниво. Недостатък на това решение е, че не се поддържа от по-слабите модели у-ва на Synology.

4. Snapshot driven Software

Съществуват много програми които правят бекъп тип Snapshotна операционната систем, такива са Mini Shadow Maker, Macrium Reflect, Drivesnapshot, и трите изброени могат да правят snapshot на отделен харддиск или в мрежа, като предимство можем да изтъкнем бърза и лесна работа с тези продукти. Този тип решения са платени. 

activebackup 1607392921 1

Заключение:

Различни решения са приложими според индивидуалните потребности на клиентите. За да вземете правилно решение, не е нужно да познавате всички тях. Достатъчно е да се свържете с нас, за да ви консултираме и приложим избрания инструмент за бекъп. 

За повече информация и ценова оферта, свържете се с Хай Тийм.

 

Публикувано на 31.03.2023 г.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Още от нашия блог