Как в Windows 11 да върнем старата визия на taskbar-a и Start менюто

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ако вече използвате Windows 11 сигурно сте се сблъскали новата и различна визия на taskbar-а или преведено на български– лентата на задачите. Старт менюто е в центъра, а всички приложения са групирани в иконите в taskbar-a. За да разберете какво има при тях се нужно да посочите на всяка икона и да се разкрие какви прозорци са отворени от това приложение. Например работите с няколко прозореца на Word и като искате да превключите от един в друг трябва да се забавите секунда повече. Да де, но на ден тази секунда става минута, а бързо минутите стават дни. Оказва се, че много от нас, са свикнали с подредбата на Windows 7 и продължаваме да я търсим. Постепенно в Windows 8, 10 и 11 визията става все по-различна и с по-малко възможности за настройка. Така например Windows 10 предоставяше повече опции да бъде настроен taskbar-ът. Там тази функционалност се постигаше с опцията Combine taskbar buttons – Never. В Windows 11 не я търсете – просто липсва.

Второто нещо, с което много потребители са свикнали в Windows 10 и то е коренно променено в Windows 11 е Старт менюто. И ако в Windows 8 и 10 вие сте търсили визията на Старт менюто на Windows 7, вероятно сте използвали световноизвестната безплатна програма, разработена от българинът Иво Белчев – Classic Shell. Чрез нея е отново възможно да си закачите най-използваните приложения и документи в Start менюто. Тя също увеличава производителността и намалява лутането в програмите.

Има ли начин, обаче, да си върнете стария облик на Старт менюто и лентата на задачите и едновременно с това да работите с Windows 11?

Да! Приложението, което избрахме да ви представим се нарича Еxplorer Patcher. То е със свободни права за ползване, като имате възможност да окуражите с дарение неговият създател. За да го инсталирате, натиснете върху setup program (1,8 MB) и стартирайте инсталационната процедура на приложението.

След като го инсталирате, кликнете с десен бутон върху лентата на задачите и от контекстното меня върху Properties. Появяват се опциите.

Избирате от опциите да си върнете отново познатия изглед на менюто Start, изгледа на лентата на задачите от Windows 10, изглед на Windows Explorer за Windows 7, 10 или 11, скриване или показване на времето, промяна на контекстното меню и т.н.

Приятна беше изненадата, че всички настройки на Classic Shell се бяха запазили и преминаването към новите функции на Windows 11 ще е по-приятно и производително.

Explorer Patcher Properties
Windows 11 Start Menu

За повече полезни съвети за работа, свържете се с нас. Ние се грижим Вие и Вашите компютри да получавате ИТ поддръжката, която жадувате.

Последвайте ни във Facebook, LinkedIn или посетете интернет страницата ни highteam.bg.

Публикувано на 07.04.2023 г.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Още от нашия блог